(¯`·._(¯`·Codul bunelor maniere·´¯)_.·´¯)
(¯`·._(¯`·Codul bunelor maniere·´¯)_.·´¯)- reguli de comportament - cum sa te comporti intr-o lume civilizata; respectand aceste reguli de comportament iti vei face viata mai frumoasa; pe forum gasiti, deasemenea, sfaturi utile referitoare la comportamentul adecvat in diverse situatii ! Tot aici gasiti si articole despre SEX ( Totul despre SEX )
Lista Forumurilor Pe Tematici
(¯`·._(¯`·Codul bunelor maniere·´¯)_.·´¯) | Inregistrare | Login

POZE (¯`·._(¯`·CODUL BUNELOR MANIERE·´¯)_.·´¯)

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bianca maria
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 80 ani
(¯`·._(¯`·Codul bunelor maniere·´¯)_.·´¯) / Corespondenta scrisa / Cum arata o scrisoare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Georullz
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 163
Aprecierea unei scrisori incepe prin impresia pe care ti-o creeaza de la inceput , prin hirtia folosita, dispunerea in pagina, grafie , acuratete. Abia dupa acest examen incepe lectura. O scrisoare al carei aspect este ingrijit cistiga automat bunavointa destinatarului care va fi mai receptiv fata de continut - gata sa primeasca  o veste , sa accepte o cerere, sau pur si simplu sa se gindeasca  cu placere la expeditor.

   Hirtia este un element foarte important si aspectul unei  scrisori depinde in mare masura de ea. Desi suntem in era ambala- jelor policrome , a fotografiei in culori ,nici o hirtie nu este  mai potrivita decit cea de un alb imaculat. Hirtia de scrisori  nu este niciodata liniata ,suprafata ei este neteda si marginea  taiata drept. Se intelege ca plicul va fi de aceeasi calitate si  culoare si de o marime potrivita ( este bine ca hirtia sa fie  impaturita doar de doua ori ). In mod obisnuit se scrie numai pe o parte a colii. Daca avem o hirtie de buna calitate , putem  scrie pe ambele fete, chiar daca prezentarea va avea putin de suferit.

   Se recomanda ca o scrisoare sa fie scrisa de mina - este o dovada in plus a consideratiei fata de destinatar.Se intelege  de la sine ca ar fi bine sa fie scrisa cu cerneala , deci cu stiloul.  Dupa cum vedeti, pledam pentru frumos si buna cuviinta. Nimic extra- vagant sau intimplator in modul in care intelegem sa ne transmitem  gindurile la distanta. De aceea - in mod firesc - si cerneala trebuie sa intregeasca imaginea de mai sus. Deci, cerneala albastra sau neagra. In nici un caz, rosie, verde, mov !

   Dar sa nu fim prea formalisti. De o buna bucata de vreme  pixul a detronat stiloul. O scrisoare scrisa cu pixul nu va fi ,  in nici un caz , primita mai prost decit una scrisa cu stloul. Trebuie sa recunoastem totusi ca scrisul nostru este mai frumos  si , totodata mai personal daca folosim stiloul. Creionul la rindul Pentru ei exista pixuri cu mina de creion ...

   O scrisoare batuta la masina va fi lipsita de acea nota personala despre care am vorbit. Ea este rezervata, aproape in exclusivitate, relatiilor ofi- ciale. Autoritatilor sau partenerilor de afaceri ne vom adresa aproape obliga- toriu printr-o astfel de scrisoare. Dar scrisul la masina este mai rapid decit cel de mina, lucru ce trebuie speculat, astazi cind timpul este mai pretios ca oricind. Deci nu este nepoliticos sa trimiti scrisori personale, batute la masina.

   Sunt situatii in care nu vom folosi niciodata masina de scris. Felicitarile de orice fel, multumirile, scuzele, condoleantele se scriu de mina si, cu atit mai mult, scrisorile de dragoste. Va imaginati ce impresie ar face asupra iubitei o scrisoare batuta la masina, desi exista exceptii si de la aceasta re- gula... Important este ca ele sa fie lizibile si trebuie sa recunoastem ca daca facem un mic efort lucrul acesta este posibil.

   Punerea in pagina a textului are rolul ei in aspectul unei scrisori. Nu scriem cum ni se nazare, fara data, fara titlu, fara alineate oricit de grabiti am fi. Astfel, vom incepe o scrisoare prin a pune localitatea si data (ziua, luna, anul) in dreapta sus. La mijlocul paginii, central, la citiva centimetri de marginea de sus, vom scrie formula de introducere :"Dragii mei","Draga mea" sau " Stimata doamna X ". Exista diverse nuante in folosirea cuvintului " drag , draga " cu variantele pe care le comporta "scump, scumpa"," iubit, iubita" etc . Astfel, este o deosebire intre " Draga prietena " si " Prietena  mea draga ", dintre " Draga tata " si " Tata drag " ... Formulele de alint de genul " Draga mea turturica adorabila " sau "Pisoiasul meu scump cu  smintinica pe botic " pot fi scrise intr-un anume moment al vietii si  intr-o anumita stare de spirit. Dar s-ar putea ca peste ani de zile cuvintele sa vi se para chiar dumneavoastra ridicole. O scrisoare chiar  intima nu trebuie sa depaseasca anumite limite de decenta, din nenumarate motive.

   Oricum, titlul incepe cu litera mare si se desparte de restul textului prin virgula, apoi se incepe scrisoarea tot cu majuscule. Alineatele sunt mai retrase cu 2-3 cm si incep cu litera mare. Alineatele sunt necesare cind trecem de la un subiect la altul sau de cite ori formulam o noua idee. Sa nu ni  se para un amanunt - e foarte important! Ordinea paginilor este cea fireasca :  1 ,2 , 3 , 4. Este bine ca acestea sa fie numerotate pentru a nu crea confuzii in succesiunea ideilor.

   Cit priveste textul propriu zis , nu trebuie sa abuzati de semne de exclamare sau de intrebare , dupa cum nu este cazul sa subliniati cuvinte sau fraze intregi - e dovada ca nu aveti incredere in discernamintul celui caruia i-ati adresat scrisoarea.
   De asemenea , se cuvine sa fiti atenti la simetria rindurilor - alegeti o hirtie alba , dar daca nu puteti scrie drept, puneti dedesuptul ei un sablon sau rescrieti scrisoarea.

   Dupa ce ati terminat scrisoarea, nu reveniti cu prea multe P.S.-uri  (" post scriptum " ). Doua sunt suficiente:P.S. si P.P.S.

   Semnatura se pune in dreapta, jos, dupa o formula politicoasa, amicala sau afectouasa - in functie de relatia pe care o aveti cu cel caruia ii scrieti. Exista formule consacrate, in special in scrisorile oficiale : " Al d-voastra, cu deosebit respect, inginer Dan Popa " sau " Va rog sa primiti inca o data multumirile mele , inginer Dan Popa ". Daca scrisoarea e batuta la masina , este obligatoriu s-o semnati de mina cu numele intreg, in semn de consideratie.
   Retineti ca textul trebuie incadrat in pagina , lasind o margine de cca 3 cm pe care e bine sa nu scrieti nimic.
   Si acum sa punem scrisoarea in plic. Hirtia se pliaza o data , cel mult de doua ori, in functie de marimea plicului. Acesta trebuie sa fie de aceeasi culoare cu hirtia pe care am scris. Este necesar ca adresa destinata- rului sa fie completa : nume si prenume , strada ,numar , bloc , scara , etaj, apartament, codul postal, localitatea , judetul (departamentul ). Pentru scrisorile pe care le expediati in strainatate respectati uzantele fiecarei  tari. Numele expeditorului nu trebuie sa lipseasca (din diverse motive s-ar putea sa vi se returneze scrisoarea ). Locul lui este fie pe fata plicului, in stinga, sus, fie pe spatele acestuia, in triunghiul care inchide plicul.
   Timbrele trebuie sa aiba valoarea ceruta in functie de locul de destinatie. Ele se lipesc in dreapta sus, unul linga altul pe orizontala.  Pentru strainatate alegeti timbre dintr-o anumita emisiune in locul valorilor curente. Suntem siguri ca le veti produce o bucurie prietenilor colectionari.
   Ultimul "pas" in trimiterea unei scrisori este introducerea ei in cutia postala. Daca nu aveti timp s-o faceti si apelati la cineva, regula cere ca, in semn de incredere, sa i-o dati deschisa. Aceeasi regula presupune  ca persoana respectiva sa o lipeasca in fata dumneavoastra. Daca trimitem  scrisoarea prin personalul hotelului sau prin oameni de serviciu le-o inminam  inchisa.


_______________________________________
 

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la